Sukolataamisen sudenkuopat

Sähköauton yksi mahtavista ominaisuuksista on se, että sen voi ladata kotona. Piuha kiinni ja juissia akustoon. Periaatteessa, juurikin niin. Tähän kuitenkin tulee se kuuluisa mutta.

Valintojen maailma


Latauslaitteita löytyy monenlaisia. Auton mukana yleensä tulee matkalaturi, joka käy normaaliin pistorasiaan. Voimavirtapistokkeeseen liitettävät laturit ovat seuraava askel eteenpäin, jonka jälkeen päästään kiinteisiin latausasemiin. Jokaiselle vaihtoehdolle on hyviä ja huonoja puolia. 


Matkalaturilla pistokkeesta, eli nk. sukolataus


Laturin kytkeminen kodin normaaliin pistorasiaan, on mielestämme ehkä riskaabeleinta.

Pistorasioiden tyypillisesti esiintyvät sulakekoot ovat 10 ja 16A välillä. Eritoten vanhoissa rakennuksissa kytkennät saattavat olla hyvinkin mielenkiintoisia. Yhteen sulakkeeseen saattaa olla kytketty useampi pistorasia ja niiden päässä voi roikkua kaikkea väliltä terassin lämpösäteilijä ja ajoittain vaikka pöytäsirkkeli, jolloin kapasiteetti saattaa olla vähissä. 

Oman talon sähköt kannattaa tuntea edes sen verran hyvin, että mitä kaikkea yhden sulakkeen päässä on ja paljonko ne vievät virtaa? 

Muita hyviä asioita tietää olisi juuri johtimen kaapelikoko ja kodin yleinen virrankulutus. – Olisi harmillista laukaista autokatoksen sulake kun töiden jälkeen tahtoo vain kytkeä auton lataukseen.

Koko asunnon sähkökuorman huiput näkee joko sähkölaskusta tai saa tietoon sähköyhtiöltä. Monilla sähköyhtiöillä onkin tarjolla palvelu, jossa oman kotinsa virrankulutusta voi seurata netistä, samassa palvelussa yleensä myös käy ilmi liittymän koko. 


Paloturvallisuus mietityttää


Norjassa, joka tunnetaan sähköautoilun edelläkävijänä, sähköautojen latkuva lataaminen pistorasiasta on jo kiellettyä ja monissa kotimaisissakin vakuutusyhtiöissä mietitään latauslaitteiden tuomien valintojen vaikutukseen esimerkiksi vakuutuksien hinnoissa tai korvauksien myöntämisessä. Kuumentuva pistorasia, ylikuormittuvat johdot ja suuret kuormat lisäävät huomattavasti tulipalojen ja vikatilanteiden riskiä. Ylikuormittunut latauslaite, sulaneet suojukset ja pahimmillaan vaaratilanne ovat asioita, joita sähköauton omistajan ei mielestämme pitäisi elämässään kohdata. Miksi leikkiä kirjaimellisesti tulella?



Turvallisuudesta ei kannata tinkiä 


-Sukopistokkeet eivät yleensä ole suunniteltuja pitkiä latausaikoja ja suuria kuormia varten. 

-Norjassa sukolataaminen jatkuvasti on jo kiellettyä, johtuen useista kirjatuista läheltä piti -tilanteista, joista onneksi ollaan selviydytty säikähdyksellä! 

-Jatkojohto ei kuulu lataamiseen! Varsinkin jatkokekelaa ei saa jättää rullalle. Kelalla oleva johto kuumenee kuorman alla ja useat päällekkäiset kiepit vain lisäävät kuumuutta. 

-Harvassa jatkojohdossa on sulaketta mukana, jolloin pitkän vedon aiheuttamaa lisävastusta ei ole huomioitu, sama koskee muitakin tehokkaita sähkölaitteita. Piirin sulake on sähkökeskuksessa, ei töpselin päässä. 

-Ota pistoke aina pois seinästä, kun et lataa.


Kauanko pistorasiasta lataa sähköautoa? 


Sukolataureista moneen pystyy jo asettamaan lataustehon maksimiarvon, jotta lataaminen olisi turvallista. Silti esimerkiksi 10A latauksessa 230V virralla latausteho on 2,4kW – Varsin riittävä määrä, jos tarvitaan vain pieni määrä virtaa tai ladataan esimerkiksi hybridiä. Isolla akulla varustetun täyssähköauton kulutuksen ollessa ~18 kW/100 km, olemme ladanneet yön aikana vähän yli 100 km matkan autoomme, toki riittävä määrä, mutta täyttä latausta suoritetaan sitten useampi vuorokausi.

Yleisenä huomiona vielä muistettava, ettei pistorasioita ole suunniteltu pitkäaikaiseen kovaan kuormaan. 


Onko voimavirta vain tehokkaampi suko?


Voimavirtapistoke on askel eteenpäin valovirtapistokkeesta, voimavirtapistokkeen hyödyt ovat isompi ampeerimäärä, eli parhaillaan nopeampi latausaika.

Kuten suko-, myös voimavirtapistokkeen piiri kannattaa tuntea, enemmän tehoa voi myös tarkoittaa enemmän harmia.

Voimavirtapistokkeesta ladatessa tehot ovat niin suuria, että yliikuumentuessaan liitin pystyy hitsaamaan itsensä kiinni pistokkeeseen navoista. Riskien määrä siis kasvaa suhteessa hyötyihin. 

Voimavirtapistokkeita varten monilla autotehtailla onkin olemassa sovittimia, jotka siis mahdollistavat kahden erinäköisen liittimen kytkemistä yhteen. Nämä adapterit yleensä ovat vain muovia ja nastoja, joten mukavuuden nimissä otetaan turvallisuudelta paljon lainaa, jonka panttina kotimme ja perheemme. 


Mikä ratkaisuksi?


Yleisesti olisi suositeltavaa on, että sähköauton sukolataus tapahtuu riittävän suuren sulakkeen alta, ainoana sähkölaitteena, maadoitetusta pistorasiasta lyhyitä aikoja kerrallaan, niin, että latausteho on säädetty alle 10A asetukseen.


Tämän matalamman lataustehon tulee huomaamaan kyllä latausajassa. Mielestämme paras tapa olisi asentaa kiinteä ja suojattu latausasema ja käyttää matkalaturia siellä, mihin se on tarkoitettukin, eli matkalla. Väliaikaiseen käyttöön ja matkan jatkumisen takaamiseksi virtaa on saatava, se on eri asia, kuin ladata joka yö autoa valovirralla. 


Riittävän tehokas kiinteä latausasema oman sulakkeen takana varmistaa sen, että lataaminen on aina turvallista ja käytössä on riittävästi virtaa lataamiseen. Me Futronilla olemme tutkineet latauslaitteiden ominaisuuksia ja päädyimme mielestämme parhaaseen laturiin. Easeen latausasema on suunniteltu ja valmistettu Norjassa, se pystyy tarjoamaan jopa 22kW lataustehoa, siinä on sisäänrakennettu vikavirtasuoja sekä lämpöanturit ylikuumenemisen varalle. Turvallisuuden lisäksi Easee on helppo käyttää ja mielestämme se näyttää todella hyvältä!  


Täydellinen ratkaisu


Sähköauton lataaminen kotona kannattaa toteuttaa kunnolla. Asiaankuuluva latauslaite, jolle on oma sulake ja oikean kokoinen johto. Futronin toimintamallissa me olemme miettineet kaiken valmiiksi: 


-Laitteen asentaa ammattilainen ja kaikki asennukseen tarvittava on mietitty valmiiksi

-Latauslaitteen teho on riittävä ja laite on tyylikäs sekä helppokäyttöinen 

-Latauslaitteen ominaisuudet takaavat pitkän käyttöiän, ja esimerkiksi tehon nostaminen tulevaisuudessa onnistuu ilman uusia, isoja sijoituksia 

-Laite on Norjassa suunniteltu ja valmistettu, eli laitevalmistajan tietotaito on huippuluokkaista 

-Meillä on nopeat toimitusajat. Parhaimmillaan lataamaan pääset jopa kahdessa viikossa 

-Futron on Easeen maahantuoja